Over SurPlace

Jacques Koster van Opmaat media legde de basis voor de gedachte achter SurPlace. Na tientallen jaren ervaring met a-merken zoals Unilever, Coca-Cola, General Motors, Levi’s, Dommelsch Bier concludeerde hij dat er wel gekeken wordt naar media-inzet en het effect op kennis – maar daarna hield het al snel op. Onacceptabel. Zijn visie: alle relevante media- en marketing- en salesdata in één overzichtelijk model bundelen. Waardoor er overkoepelend inzicht in alle offline en online communicatie-, reclame-, promotie- en marketingrendementen ontstaat. En waarmee op korte en lange termijn te sturen is.

Eerste cases

Voor Hooghoudt met de campagne ‘Wodka van Hooghoudt’, werden de eerste lijnen voor SurPlace uitgezet. Een curieuze ervaring: het netto tv-bereik moest in een promotie tenminste 43% in de actie week zijn, wilde er meetbaar effect op de winkelvloer ontstaan. Die ervaring strookte perfect met de toen actuele mediatheorie (oa. J.P. Jones met STAS, E. Ephron met ‘continuity’). Later, met o.a. de merken Peijnenburg, Maaslander, Old Amsterdam werd het SurPlace model uitgebouwd. Steeds meer data, steeds complexer, steeds minder voor anderen eenvoudig uit te leggen. Maar wel met steeds harder bewijs, zoals ‘tenminste 10% wordt onjuist besteed’.

Van offline naar online model

In 2010 besluiten Thijs van den Anker en Tim de Jong (Capital V) mee te gaan in het gedachtengoed en bouwen vanuit een giga-Excel- sheet, SurPlace om naar een Drupal platform. Na 2 jaar ontwikkeltijd staat SurPlace sinds januari 2012 in een prachtige online omgeving gereed en ontvangt positief commentaar van kenners zoals John Faasse, Ment Kuiper en Guy R. Powell (zie ook testimonials) en worden de eerste merken bediend.

Jacques Kostar

Jacques Koster

Vennoot en consultant
media strategy, consumer behavior, research and tracking; marketing communications

LinkedIn: linkedin.com/in/jacqueskoster